Komentari

opcije.blog.hr

Dodaj komentar (11)

Marketing


  • Vedran

    OptionMaster, opet mi ovaj blog reze komentare (a da nisam dobio nikakvo upozorenje da sam presao preko maksimalno dozvoljenog broja slova).
    Ako netko zna sta se desava, molim za pomoc, inace cu biti prisiljen pisati cijeli komentar recenicu po recenicu.
    Hvala.

    avatar

    27.10.2006. (11:31)    -   -   -   -  

  • Vedran

    Ovo je glupost

    avatar

    27.10.2006. (17:56)    -   -   -   -  

  • Optionmaster

    Nedavno sam instalirao mali clipboard recorder program koji na HD sprema stagod da kopiram u memoriju. U njemu sam nasao ovo pitanje :
    REKONSTRUKCIJA:
    Pitanje za OptionMastera:
    O/M, primjetio sam da u zadnjih tjedan-dva (otkako ovaj market ludjacki raste) da obicni straddle-ovi i strangle-ovi vise ne rade tako dobro jer su opcije tako skupe da cak i kad dodje do volatilnosti zbog nekog katalizatora (vijesti, earningsi, itd.) taj trejd gotovo uvijek izgubi novce. Ne, ne gubim sve, ali gubim. A kad se na to dodaju troskovi ulaska i izlaska iz trejda, onda je stanje jos losije. Puno puta pogodim koja bi dionica mogla lijepo iznenaditi, cak imam (barem za sada, ali na to se ne smijem i ne mislim oslanjati u trejdanju) i solidna predvidjanja o smjeru u kojem bi se dionica mogla kretati nakon vijesti, ali svejedno gubim. Cak i kad dionica ode gore 10-15% to nije dosta da se izvuku nazad ulozeni novci, a kamoli da se ostvari zarada. Interesantno je da je ta ista taktika (strangle iili straddle) donosila solidne zarade prije nekoliko tjedana i to na istim ovim dionicama na kojima vise to ne radi.
    Pitanja su: da li je sada sve postalo preskupo? Ako da, zasto i kako da to vidimo? Kako da odredim to granicu kada vise obicni straddle ili strangle ne radi, vec moram uci u nekakav spread? Kako uopce odrediti cijenu koju bi bilo OK platiti za neku opciju ili kombinaciju opcija, a za neku drugu cijienu da mozemo reci - ovo je preskupo i ja tu ne ulazim?

    avatar

    27.10.2006. (19:21)    -   -   -   -  

  • Vedran

    Što se tiče AMZN (Amazon) tu nisam dobro prošao. Ušao sam na long strangle (kupio Nov06 Call@37.50 za 0.80 i kupio Nov06 Put@30.00 za 0.50) pri kraju dana (a zarade su objavljenje nakon završetka trejdanja), jer sam očekivao veći pomak nakon objave zarade (očekivao sam skok prema gore jer je AMZN dosta “zatucan” od marketa ove godine, a smatrao sam da bi AMZN mogao pozitivno iznenaditi sa svojom strategijom jeftinijeg slanja knjiga i paketa kupcima). AMZN je stvarno i otišao prema gore, i to čak 12%, ali moj Call nije dobio onoliko na vrijednosti koliko je Put izgubio: Call je dan nakon objave earningsa bio 1.40, a Put 0.05. Tako da bi na uloženih $1K, ovaj trejd donio $930 tj. izgubio bih $70. U ovo nisam uračunao cijenu ulaska i izlaska iz trejda, pa bi samim tim izgubio jos više novca. Dakle ovo je vrlo loše ispalo jer ne samo da nije bilo zarade od nekoliko stotina posto kao što smo već dosta puta vidjeli na ovom blogu, nije bilo ni zarade od 50% kao što je to O/M napravio sa GOOG u prošli petak, već nije bilo nikakve zarade, nego gubitak, bez obzira na snažan rast dionice. Prošao bih puno bolje da sam usao u nekakav spread jer bih time barem nešto zaradio.

    Nisam siguran, ali imam osjećaj da u ovom trenutku na marketu vise obični strangle-ovi i straddle-ovi ne rade. Barem ne meni. Ranije, recimo sve do prije 2 tjedna, je sve bilo OK, i moglo se zaraditi, i ovih 12% AMZN bi sigurno urodilo lijepim profitom. Ali sada mi se čini da su gotovo sve opcije postale jako skupe i bez obzira u koju stranu se dionica kreće tada jedna strana donese profit, ali ne tako jak i dobar kao što bi htjeli, dok druga izgubi toliko puno vrijednosti da cijeli trejd završi sa gubitkom jer nismo uspjeli pokriti troškove ulaska (kupiti opcije broker fee). Meni je interesantno za primjetiti da se ovdje radi o istim kompanijama tj. neki spread na AMZN bi prije mjesec dana bio profitabilan, dok ista ta strategija bi sada rezultirala gubitkom.

    Moja pitanja za O/M su:

    1) Ako su opcije zaista postale preskupe kao što se meni cini, zašto je to tako (ovaj dugački bull rally?) i kako to utvrditi?

    2) Kako uopće znati da li je i koliko neka opcija preskupa?
    Recimo sjećam se tvog trejda od 30.4.2006 nakon sto je MSFT pao $3 jer su dosli sa slabim zaradama. Odmah nakon pada, isti taj dan, MSFT je počeo rasti i Call-ovi koje si kupio su otišli sa 0.60 na 1.20 slijedeći dan. Ti si tada rekao da si ih htio kupiti na 0.50 (što je bila i njihova najniža cijena tog dana), ali nisi uspio pa si povisio svoj market order na 0.60 i tu su ih kupio. Rekao si da ih ne bi kupio po 0.70, jer sudeći po svom iskustvu to bi bilo previše. Postoji li neki drugi način da se utvrdi sta je fer cijena za platiti? Ako se to može samo iskustvom, koji je optimalan put da i ja razvijem takav osjećaj?

    3) Da se nadovežem na prijašnje pitanje: kako utvrditi kada bi neka opcija mogla donijeti veći profit kao obični strangle ili straddle, a kada kao neki bull spread ili slično? Doduše, možda bi bolje pitanje bilo ne kako maksimizirati profit već kako optimizirati “risk/reward” za neki trejd.

    Kad (ako) budeš imao vremena, molim te odgovori mi na pitanja iz ovog komentara, kao i na pitanja iz onog dugačkog komentara koji sam objavio na tvoj post “A evo kako to izgleda kod raznih opcijskih servisa!” (24.10.2006): TXN, HAL, trejdanje na vijesti, i “Put/Call” ratio. Puno ti hvala.

    avatar

    27.10.2006. (19:49)    -   -   -   -  

  • Vedran

    O/M, zaboravio sam nasloviti ovaj prijasji post kao "REKONSTRUKCIJA - 2. DIO".

    avatar

    27.10.2006. (19:54)    -   -   -   -  

  • Vedran

    REKONSTRUKCIJA (1. dio)

    Nekoliko odgovora na OptionMasterova pitanja:

    Ona rečenica “Seemingly resounding consensus of enthusiasm regarding company and the stock” je meni zvučala kao da taj S

    avatar

    27.10.2006. (19:55)    -   -   -   -  

  • Vedran

    Opet nista! Nema veze - ono najvaznije (pitanja koja sam postavio koja su malo detaljnija verzija onoga sto si uspio izvuci sa svoga HD) je proslo.

    avatar

    27.10.2006. (19:56)    -   -   -   -  

  • y8K9--_-__G145wpf

    avatar

    27.10.2006. (22:22)    -   -   -   -  

  • Felix

    Promijenili su mi nick i ne mogu ostavljati komentare kao felix,kao i tebi...svakako promijeni lozinku bloga jer mislim da nas netko ...samo pazi,nakon promjene lozinke onemogućeno mi je komentiranje po svim blogovima...pas mater!!!
    Felix

    avatar

    27.10.2006. (23:04)    -   -   -   -  

  • Optionmaster

    Ma vidi ih sta rade!

    avatar

    28.10.2006. (00:54)    -   -   -   -  

  • felix...

    Dragi HARDKAPITALIZME SVIJETU OPCIJA :)evo i još jedan link da ponovno ne iznosim svoje mišljenje...

    avatar

    28.10.2006. (02:53)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...